8 april 2020

Bij dit weer wekken je zonnepanelen de meeste energie op!

Stralend zonnig weer met een strakblauwe lucht, ideaal om lekker veel energie op te wekken met je zonnepanelen zou je denken. Toch produceren zonnepanelen niet op elke zonovergoten dag evenveel elektriciteit. Hoe dat kan en wanneer zonnepanelen de meeste energie opwekken lees je in dit artikel.

Je zou verwachten dat zonnepanelen rond de langste dag de meeste energie opwekken. De dagen zijn dan namelijk lang en ook het aantal bewolkte dagen is kleiner dan in de winter. Toch speelt naast daglengte en bewolking nog een andere factor een grote rol: de temperatuur.

Zonnepanelen werken het meest efficiënt bij een lage temperatuur. Een stralend zonnige en koude dag in maart of april is dan ook perfect voor de opbrengst van je zonnepanelen. De opbrengst op een zonovergoten maar hete dag in juli kan lager zijn, ondanks dat de dagen dan langer zijn.

Als vuistregel geldt dat de efficiëntie van een zonnepaneel per 2 graden ongeveer 1% afneemt. Op een dag met temperaturen van 10 graden wek je dus zo’n 10% meer stroom op dan op een dag met evenveel zon, maar temperaturen van 30 graden. Natuurlijk wek je desondanks op een tropische zomerdag nog altijd meer stroom op dan op een korte decemberdag.

Zonnepanelen produceren meeste energie in: de lente!

De maanden waarin zonnepanelen de meeste energie opbrengen zijn april, mei en juni. In de lente en aan het begin van de zomer is het namelijk nog relatief koel, terwijl de zon al wel heel veel uren maakt. Wist je dat mei de zonnigste maand van het jaar is? Gemiddeld over Nederland schijnt de zon in mei maar liefst 213 uur. In juni is dat gemiddeld 201 uur. Ook juli is een hele zonnige maand, maar omdat dit de heetste maand van het jaar is, ligt de opbrengst van zonnepanelen iets lager.

Andere factoren

Uiteraard is de temperatuur niet de enige factor die de productie van elektriciteit door zonnepanelen beïnvloedt. Ook stof, dauw, of een laag sneeuw verminderen de hoeveelheid energie die zonnepanelen opwekken. Zonnepanelen werken het best bij directe instraling van de zon. De opbrengst is dus het hoogst op een zonovergoten dag zonder bewolking en als de zon loodrecht op de panelen schijnt.

Conclusie

Zonnepanelen produceren de meeste energie op dagen met uitbundige zonneschijn, een strakblauwe en schone lucht en wanneer het koud is. Dagen met een droge noordoostenwind, waarbij schone en koude lucht vanaf de Noordpool naar ons land wordt geblazen zijn dus het beste. Dit soort dagen komen het vaakst voor in maart, april en begin mei.

(bron: weeronline.nl | 4 april 2020)

Terug naar nieuwsoverzicht

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Het bieden van integrale oplossingen op basis van een hoog kennisniveau van markt, proces en techniek.

Contact

© 2023 Zelziuz. Alle rechten voorbehouden.